Ook waar je vast meent te zitten ben je ten diepste al vrij

WAAROM KOM IK STEEDS WEER IN DEZELFDE SITUATIES TERECHT?

Daan Limburg

Yvonne, adviseur binnen een Ministerie, wilde graag begeleid worden omdat ze regelmatig conflicten kreeg op haar werk. Die kwamen voort uit haar gedrag, waarin ze te onafhankelijk te werk ging en geen afstemming zocht met collega’s. Tijdens de coaching bleek dat Yvonne als kind had geleden onder een groot gebrek aan emotioneel contact en zorg. Zij had zich als gevolg daarvan een stoere, onafhankelijke houding aangemeten: “Ik heb niemand nodig, ik kan wel voor mezelf zorgen.” Deze overdreven onafhankelijkheid werd in toenemende mate disfunctioneel.

Tijdens de coaching ging Yvonne haar aangeleerde patronen onderzoeken, op een manier dat zij er directer contact mee kreeg. In plaats van het gedrag te willen veranderen of controleren. Dan wel er via een twijfelachtige vorm van spiritualiteit aan te willen ontsnappen.

Toen Yvonne er echt contact mee kreeg begon drong het geleidelijk tot haar door dat haar stoerheid een manier was geweest om voor zichzelf te zorgen. Het was haar gelukt een aangeboren capaciteit aan te boren die nodig was geweest om de moeilijke omstandigheden te boven te komen.

Tegelijkertijd voelde ze zich onder de stoerheid uiterst kwetsbaar en was ze er allerminst zeker van of ze wel de moeite waard was. Deze ontdekking gaf haar een richtlijn: ze wilde beter voor zichzelf leren zorgen op haar kwetsbare punten en zichzelf liefdevoller behandelen. Doordat ze zich op die manier voor zichzelf openstelde, schiep ze een basis van innerlijke steun die haar hielp haar kracht terug te winnen. Ze durfde aan zichzelf en anderen toe te geven dat ze ook zachtere kanten had. Het “verhaal” waarmee ze haar gedrag eerder rechtvaardigde – “Mensen zijn emotioneel niet beschikbaar en ik zou dus wel gek zijn mijn behoeften te uiten.” – begon te verkleuren. Dit verhaal werd niet langer een selffulfilling prophecy. De visie van Yvonne op zichzelf, de ander en haar werksituatie verruimde. In haar werk schoot ze veel minder gauw in haar automatische voorkeursgedrag. Ze voelde zich “rijker”, in meerdere opzichten..

Toen ik met Daan in contact kwam hoopte ik snel wat communicatieve vaardigheden bij te leren. Daan leerde mij al snel dat mijn coachvraag vooral was hoe ik mijzelf meer kon accepteren en hoe ik meer in contact kon staan met mijn gevoelens. Ik heb ongelooflijk veel gehad aan de begeleiding van Daan. Ik heb meer vertrouwen in mijzelf en sta meer in contact met mijn gevoel waardoor ik automatisch ook meer indruk maak bij gesprekspartners. Ik zal dit de rest van mijn leven meenemen en ben hem daar dan ook erg dankbaar voor!

Michiel, Tax Director PwC

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daan Limburg van CoachNetwerk: Klik hier.