Duurzame Inzetbaarheid (6) – 5 Tips voor de mentaal fitte medewerker

Download het E-boekje

Duurzame Inzetbaarheid

5 Tips voor de mentaal fitte medewerker

Bij het thema Duurzame Inzetbaarheid denken we vaak ook aan de mentale fitheid van medewerkers om de doorstroming in de organisatie goed bij te kunnen houden. We verzamelden nog deze 5 tips die elke medewerker mee kan nemen:

Het zijn niet de sterksten die overleven en ook niet de meest intelligenten. Het zijn diegenen die het beste reageren op veranderingen”
-Charles Darwin-

Ieder mens gaat anders om met stress en onzekerheid. Bij deze 5 tips hoe je veerkrachtig met stress en onzekerheid kunt omgaan en er sterker kunt uitkomen.

1. Structuur, ritme en een “break out box”

Breng structuur aan in je dag en zorg ook voor voldoende slaap en ontspanning. Maak een lijst met 50 korte activiteiten die jou ontspanning en energie geven, een “break out box”. Houd een structuur aan van bijvoorbeeld, na 2 uur werken een korte pauze en kies een activiteit uit jouw “break out box”. Bouw ook lummeltijd in en ga minimaal 1 x per dag naar buiten. Uiteindelijk zal je hierdoor veel effectiever zijn.

2. Aanvaarden en reflectie

“What jou resist, persists”
-C.G. Jung-

Welke impact heeft de nieuwe situatie op jou? Erken wat er nu is ook als het niet fijn is. Misschien ben je nu minder productief, maak je jezelf zorgen of kun je je minder goed concentreren, dan is dat wat er nu is en dat is oké. Zeg ja tegen wat nu onaangenaam is,zonder jezelf hierin te verliezen en neem een adempauze. Adem 5 keer rustig in en langzaam uit. Stel jezelf de vraag, wat heb ik nu nodig? Wat werkt nu wel voor jou?

Hoe eerder je de huidige situatie kunt aanvaarden, hoe eerder er ruimte komt voor een nieuw perspectief. Schakel ook hulpbronnen in, wie of wat kunnen jou nu helpen?

3. Uit je comfortzone

“ Out your comfortzone, is where the magic happens”

Het is comfortabel en vertrouwd om juist nu in tijden van onzekerheid in je comfortzone te blijven. Het vreemde is dat dan juist je comfortzone kleiner wordt. Terwijl als je uit je comfortzone stapt, neem je jouw comfortzone mee en wordt deze juist groter. Dit ga je pas ervaren als je de stap hebt durven nemen en daar is moed voor nodig.

Wat hierbij kan helpen is dat je bewust bent van wat voor jou belangrijke waarden zijn, waar ga je voor en sta je voor. Verbind je met jouw waarden en houd daarbij jouw einddoel voor ogen.

4. Wat gaat er wel goed?

“ Alles wat je aandacht geeft groeit “

Maak een lijst met dingen die wel goed gaan, deel deze ook met je collega’s, familie en vrienden. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent. Want, alles wat je aandacht geeft groeit.

5. Jouw toekomstperspectief

“ Ontdek nieuwe kanten van jezelf “

Stel we zijn 6 maanden verder. Hoe wil je dan graag op deze situatie terugkijken? 

Kijk er eens met een nieuwsgierige open blik en een glimlach naar. Wat er ook gebeurt je neemt jezelf mee als constante factor. Ontdek nieuwe kanten van jezelf! Je hebt alles in huis, alles is er al. Zie het als een kans om jezelf nog beter te leren kennen en uit te dagen en om meer te doen met je talenten en sterke kanten.

Veel succes met deze tips!

Bel of mail ons: contact@coachnetwerk.nl, 085 – 060 36 36.

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.