Duurzame Inzetbaarheid (3) – IKIGAI

Download het E-boekje

Duurzame Inzetbaarheid

Waar word je echt blij van.
Goede onboarding vanuit het perspectief van de medewerker

Geschreven door één van de coaches van CoachNetwerk om een nieuwe medewerker goed van start te laten gaan in een nieuwe functie:

Tijdens de kennismaking neemt coachee mij mee in wat de aanleiding is van het coachtraject. Ze wil weten waar ze echt goed in is en blij van wordt. Ze twijfelt of ze haar mogelijkheden wel volledig benut en wil graag werkzaamheden verrichten die ertoe doen.

We besluiten te onderzoeken wat haar richting kan geven op haar zoektocht en maken gebruik van het Japanse gedachtegoed IKIGAI. Het is een hulpmiddel om stil te staan bij waar je goed in bent, waar je van houdt, wat de wereld nodig
heeft en ook waar je voor wordt betaald.

Maar voordat we haar IKIGAI in kaart gaan brengen, gaan we eerst aan de slag met haar levensverhaal tot op heden. Dit is cruciaal om eerst opnieuw verbinding te maken met wie je bent en waar je vandaan komt. We staan stil bij de dieptepunten maar ook bij de hoogtepunten als het gaat om relaties, opleiding/werk, emoties en gezondheid. Door het levensverhaal heen worden gedragspatronen en de rode draad steeds meer helder.

Mooi om te zien wat er gebeurt als ze vertelt over de “magische momenten” in haar kinderjaren, activiteiten die haar vreugde en voldoening gaven. Ze gaat stralen en helemaal aan. En hoe zou het zijn om dit gevoel ook nu weer in je werk en leven te kunnen ervaren?

Daarna staan we ook stil bij de lastige ervaringen in haar leven/werk. Ze deelt haar verhaal en vertelt welke uitdagingen op haar pad zijn gekomen.
Daarbij staan we ook stil hoe ze deze vuurproeven uiteindelijk heeft kunnen overwinnen en welke geschenken dit heeft gebracht. Dit leverde verrassende nieuwe inzichten op voor haar, waar ze eerder niet bij had stilgestaan. Ze schrijft deze inzichten zodat ze kunnen bijdragen om haar potentieel te verhelderen en te verdiepen.

Tijdens de volgende bijeenkomst gaan we op zoek naar waar ze echt goed in is maar ook wat haar valkuilen en ontwikkelpunten zijn. Naast haar zelfbeeld vragen we ook input van 4 verschillende collega’s met wie ze samenwerkt. Zo krijgen we een compleet beeld van dingen die niet alleen bekend zijn bij haar zelf maar ook bij anderen. Interessant is om daarbij ook de vraag mee te nemen wat collega’s gaan missen als zij “vervangen” zou worden. De antwoorden leveren extra informatie op die meer kleur geven aan haar toegevoegde waarde.

Vervolgens brengen we in kaart waar haar passie ligt. We brainstormen over waar ze goed in is en ook blij van wordt. Ik vraag haar voor de volgende keer een moodboard te maken, zodanig dat iedere keer als ze ernaar kijkt, ze er gelukkig van wordt.

In ons volgende gesprek denkt ze terug aan een of meerdere situaties in haar werk, waar ze met een tevreden gevoel op terug kijkt. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld lopen we samen een aantal stappen door die inzicht geven in haar visie en missie. Coachee geeft aan nu meer bewust te zijn, van wat ze echt wilt en welke waarden voor haar belangrijk zijn.

Samen maken we de vertaalslag naar haar unieke persoonlijke IKIGAI als nieuw perspectief. Ze plaatst dit op een plek waar ze er iedere dag bij stil kan staan en het als anker kan gebruiken.

Ter afronding maken we een concreet actieplan en hoe ze haar IKIGAI meer kan integreren in haar werk en haar leven.

Tijdens de eindevaluatie geeft ze aan dat ze weet welke eerste stappen ze zal zetten richting haar nieuwe loopbaanperspectief: missie geslaagd!

Elke reis van duizend mijl, begint met de eerste stap” – Lao Tzu –

Bel of mail ons: contact@coachnetwerk.nl, 085 – 060 36 36.

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.