Goed communiceren, een vak apart (2) – Aandacht

José Mark

Aandacht voor communicatie maakt groot verschil

We communiceren praktisch onafgebroken met de mensen om ons heen, de hele dag door. Bewust en onbewust, verbaal en non-verbaal. De dag vult zich met blikken, woorden en gebaren. Een proces dat zich vaak onbewust en onvoorbereid afspeelt. Ons eigen gedrag roept gedrag op bij anderen en vice versa. En na verloop van tijd ontstaan er vaste patronen. De kwaliteit van onze communicatie heeft onmiskenbaar een wisselwerking op de kwaliteit van de interactie. De ervaring leert dat wanneer het er ‘niet uitdrukkelijk toe doet’, communicatie een ondergeschoven kindje is in onze samenwerking.

We kunnen onszelf altijd twee vragen stellen: wat is mijn boodschap, welk gedrag van mijn gesprekspartner wil ik zien? En: hoe vergroot ik de kans dat dit gebeurt? De crux bij beide vragen is de voorbereiding die we eraan geven en dat we inzien welke invloed we zelf hebben op het verbeteren van de kwaliteit van de onderlinge interactie. Volgende week meer!

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.