Communiceren is niet hetzelfde als reageren (3)

José Mark

Communiceren is ook luisteren!

Het is heel natuurlijk om een reactie terug te willen geven wanneer iemand iets tegen je zegt. Bedenk je echter altijd dat elke reactie een effect heeft op het resultaat van het gesprek. Een ondoordachte reactie kan immers tot een blokkade in het gesprek leiden. Wanneer je gesprekspartner alleen zijn hart wil luchten of haar gedachten op een rijtje zetten, moet je niet direct een oplossing willen geven. Wellicht was je gesprekspartner niet op zoek naar advies.

Door het instinctief bieden van een oplossing, ontneem je je gesprekspartner de kans om zelf tot inzicht te komen en krijgt deze niet de ervaring gehoord te zijn. Luisteren naar de intentie en behoefte van de ander is een belangrijke vaardigheid. Leer jezelf die vaardigheid dus aan om de ander te horen. Luisteren bevordert het gesprek soms beter dan zelf te reageren.

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.