Het effect van kleur

José Mark

Hoe de kleur van je werkomgeving jouw stemming en productiviteit beïnvloedt

In de ‘Coronajaren’ zijn we allemaal druk in de weer zijn geweest met het inrichten van een mooie werkplek thuis. Het is zo nu en dan weer eens de moeite waard om even stil te staan bij de kleur die je kiest voor je werkomgeving en andere ruimtes op kantoor of in je huis.

Jaren geleden hebben wetenschappers uit de VS een onderzoek gedaan naar het effect van kleur op de stemming van mensen. Hun doelgroep toentertijd: gevangenen binnen een zwaarbewaakte omgeving. De niet zo lieve inwoners van deze inrichting reageerden – totaal onbewust – op de kleur van de ruimte waarin ze zich bevonden. En de kleur waarin ze het rustigst waren: placenta roze!

Geel stimuleert, groen maakt rustig,

rood enthousiasmeert

Het fenomeen is inmiddels onderwerp geweest van vele studies. Uit die onderzoeken blijkt hoe de kleur van de omgeving zowel je stemming als je productiviteit beïnvloedt. Grijs wordt geweerd en heldere kleuren winnen terrein in kantoor en woonomgeving. Omdat we door het thuiswerken ook de beschikking hebben over meerdere ruimten om in te werken – denk aan de keuken, de woonkamer, in bed of op het terras – kun je overdenken welke kleur het beste past bij de klus die je omhanden hebt. Geel stimuleert, maar vermoeit ook. Groen maakt rustig en bevordert concentratie. Rood zorgt voor ideeën en enthousiasme, maar maakt ook boos en opstandig.

Conclusie: voor elke soort taak een ander soort ruimte is zo’n gek idee nog niet. Wil je verder lezen over het effect van kleur op jouw stemming, kijk dan op:

http://smallbusiness.chron.com/wall-color-effect-employees-17469.html

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.