Het leven wordt voorwaarts geleefd en achterwaarts begrepen – Soren Kierkegaard

IK VERLANG NAAR VERDIEPING, NAAR EEN INSPIRERENDE VISIE
OP MIJN LEVEN EN WERK

José Mark

Ineke is bijna 50 jaar. Zij werkt nu 11 jaar bij dezelfde werkgever en ze begint zich in deze baan onprettig te voelen. Ze klaagt over onvoldoende creatieve ruimte, onvoldoende steun van haar leidinggevende, onbekwame collega’s en een kortzichtige organisatie.

Ineke ziet er een beetje benauwd uit, terwijl het eigenlijk een hele stoere vrouw is die zeilt en motor rijdt. Haar man is accountmanager bij een internationale organisatie waardoor de zorgtaken voornamelijk bij haar liggen. Dat vindt zij enerzijds fijn en anderzijds beknelt het haar inmiddels (kinderen zijn tussen de 13 en 17 jaar oud).

Haar leidinggevende geeft aan dat Ineke veel te weinig de regie pakt en aan het zwabberen is en de dame van HR zegt dat bij Ineke het glas altijd halfleeg is. Poeh poeh, nou nou…..

Ineke en ik kiezen er voor om De Reis van je Leven te doen: een autobiografisch coachtraject waarin we – door plaatsen te bezoeken die belangrijk waren of zijn in het leven van Ineke – de puzzelstukjes van haar leven bij elkaar brengen.

We bespreken eerst de landkaart: onderdrukte emoties, gemis van vrijheid in haar leven, zichzelf weinig gunnen, geen idee van haar echte kwaliteiten en al minder van hoe deze dan goed in te zetten. Daarna bespreken we de bagage die we meenemen: Ineke kan niet omgaan met afwijzing, met onmacht en met druk van buitenaf. Dan gaat zij gekke bokkensprongen maken om die ervaringen vooral maar te vermijden. Ze wil graag waardering, voldoening en vrijheid maar ze weet niet goed hoe zij daar kan komen.

Tijdens de Reisdagen op locatie ontmoet Ineke zichzelf op een nieuwe manier. Langzaamaan pakt Ineke de regie over haar eigen leven terug en dan vooral over de manier waarop zij omgaat met haar eigen binnenwereld. Ze leert haar plek in te nemen op het werk, ze laat haar collega’s zien hoe het beter kan op een vriendelijke manier, ze krijgt van haar leidinggevende meer ruimte om haar werk in te richten zoals zij dat wil en scoort steeds betere resultaten. Ze weet weer wat zij wil en ook dat zij dat kan bereiken door ruimte te geven aan haar eigen behoefte aan vrijheid en avontuur, creativiteit en durf.

Waar haar vraag in eerste instantie een klacht was over anderen, is deze tijdens het traject verschoven naar zingeving vinden voor haarzelf. Regie van binnenuit in plaats van wachten tot de wereld om haar heen haar een aai over de bol geeft.

Met José maakte ik De Reis van je Leven® door plekken van vroeger te bezoeken. Niet om in mijn jeugd te graven, maar om te herinneren welke keuzes ik maakte en waarom. Daarmee kwam de waardering terug voor die keuzes en de plaats waar ik stond. Ik kijk hier heel positief op terug.

Joris Kok, directeur Fringe

Binnen CoachNetwerk verzorgt José Mark het programma De Reis van je Leven. Neem hier contact met haar op:  Klik hier en/of http://www.axiontc.nl/programma/reis/reis.html.