Een fantastische leidinggevende

Margje Duursma

Een coachee wil werken aan een persoonlijke ontwikkelvraag die meer van doen heeft met zijn privéleven dan met zijn werk. Maar het is de werkgever die hem dit coachtraject aanbiedt. Ik verken in een eerste ontmoeting allerlei domeinen uit zijn bestaan. Je kunt immers privé en werk niet zomaar doorknippen.

In het kennismakingsgesprek komt zijn leidinggevende ter sprake. Hij zegt: ‘Ik heb een fantastische leidinggevende’. Daarmee wekt hij mijn nieuwsgierigheid, want meestal hoor ik hele andere dingen over leidinggevenden. ‘Vertel eens,’ nodig ik hem uit. ‘Wat maakt jouw leidinggevende zo fantastisch, behalve dat zij het mogelijk maakt dat jij dit coachtraject aangaat?’ Hij laat er geen gras over groeien, weet scherp aan te geven waar het werkelijk om gaat.

‘Ik mag mijn werk in alle vrijheid doen. Wij delen de missie van onze organisatie, de richting is duidelijk. We hebben afgesproken waarover ik vooraf moet overleggen en wanneer het volstaat om achteraf iets te melden. Ik bepaal zelf wanneer ik werk, op welke tijden en op welke plek. Mijn leidinggevende geeft mij haar vertrouwen en ik neem mijn verantwoordelijkheid. Ik weet wanneer ik waar nodig ben en dan ben ik er. Ik sta voor mijn taak en heb plezier in mijn werk. Natuurlijk is er wel eens iets waar ik het niet mee eens ben, of is er iets dat niet lukt, maar ook dan weet ik de weg en vindt een luisterend oor bij mijn leidinggevende. En om de zoveel tijd hebben we een gesprek waarin ik verantwoording kan afleggen over wat ik heb gedaan en maken we nieuwe afspraken voor de komende tijd.

Formeel is er wel jaarlijks een ‘beoordelingsgesprek’, maar voor mij zijn de gesprekken tussendoor van meer waarde. Daar is het echte contact op basis waarvan ik mijn werk kan doen.‘

En zo geeft deze coachee mij een prachtige praktijkillustratie van de 4V-cirkel die ik vaak inzet in een cursus of bij coaching van leidinggevenden. De vrijheid ontstaat dankzij een gedeelde missie en heldere kaders. Verantwoordelijkheid kun je niet geven, vertrouwen wel.

Als je vertrouwen geeft, kan de medewerker zijn verantwoordelijkheid nemen. Mensen die in hun werk verantwoordelijkheid nemen, willen daar graag verantwoording over afleggen.

Het coachtraject loopt nog. Nu al blijkt dat het inzicht in en onderzoek van de ontwikkelvraag zowel voor hem privé als voor het werk zeer profijtelijk is.

Het zou mij niet verbazen als de leidinggevende dat op voorhand ook al zo had ingeschat.

Groei en ontwikkeling

Eén van de rollen die je als leidinggevende vervult is het zorgdragen voor de groei en ontwikkeling van je medewerkers. Je faciliteert, je stuurt, je spreekt aan, je coacht en je daagt uit. Als het goed is, zie je dat ook terug in de resultaten van je medewerkers, je ziet het werkplezier groeien en je geniet van de successen van je team.

Regelmatig vergeten leidinggeven dan ook voldoende aan zichzelf te denken! Wat heb jij als professional nodig om te blijven groeien en te blijven ontwikkelen. Wie daagt jou uit, wie spreekt jou aan en wat heb jij echt nodig om een nieuw niveau van werken te vinden?

In de volgende artikelen beschrijven onder andere Han Oei en Margje Duursma, coaches bij CoachNetwerk verschillende situaties die voor jou als leidinggevenden hét moment zijn om zelf aan de slag te gaan met je eigen ontwikkeling. Ze bieden in elk artikel tips en overdenkingen om zelf de juiste volgende stap te onderzoeken.

We zijn nieuwsgierig naar jouw ervaringen en tips. Wil jij ze delen? Vul onze poll in: Klik hier.

Wilt u meer informatie? Mail naar contact@coachnetwerk.nl. Bellen kan ook met José Mark: 085 060 3636.

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.