Waardering

Column van Benoit Hameleers, coachprofessional bij CoachNetwerk

Complimenten geven energie

Ik heb het voorrecht dat ik mag samenwerken met Jaap Bressers. Jaap heeft als jongeman een ernstige dwarslaesie opgelopen en is niet bij de pakken neer gaan zitten. Op humoristische wijze houdt hij inspirerende toespraken, een belevenis om mee te maken. Jaap spreekt altijd over Carlosmomentjes. Hij heeft zelf ervaren hoe hij door het kleine gebaar van mensen om hem heen (onder andere Carlos) de energie krijgt om door te gaan. En wat het kleine gebaar van hem voor een effect heeft op zijn omgeving.

Hoe kun je als bedrijf een sfeer creëren waarin het normaal is om een compliment te geven, om je waardering uit te spreken? Het antwoord is eenvoudig: door te focussen op het positieve. Veel van onze bedrijven sturen bij op dat wat mis gaat, op zich een logisch reactie. En wat zou er gebeuren als je je focus zou weerleggen naar dat wat goed gaat? Durf je als bedrijf te kiezen om te sturen op het positieve?

Hoe zou dat er in de praktijk uit kunnen zien? Je kunt als team drie stappen nemen.

  1. Geef als management/leidinggevende het goede voorbeeld.
  2. Train het team in complimenten geven. Met onze ‘doe maar gewoon’-mentaliteit is het niet vanzelfsprekend om waardering expliciet te maken.
  3. Neem de tijd om deze verandering van anders met elkaar omgaan te laten ontstaan.

Laatst kreeg ik een compliment over mijn heldere taalgebruik in een werkplan. Ik was erg blij en het gaf me energie om dit te horen, maar ik reageerde laconiek. Complimenten geven heb ik geleerd, nu nog leren complimenten te ontvangen.

Meer weten, neem contact op! Mail naar contact@coachnetwerk.nl. Bellen kan ook met José Mark: 085 060 3636.