Direct invloed op de vitaliteit van je team, afdeling en organisatie

door Charlotte Wout, coachprofessional bij CoachNetwerk

Je boet in aan vitaliteit wanneer er een situatie ontstaat waarin er iets van je wordt verlangd waaraan je niet kunt voldoen. Je hebt bijvoorbeeld onvoldoende tijd, ruimte, middelen of capaciteit om de gevraagde prestatie te leveren. Ook kan het zijn dat collega’s niet mee willen werken. Uit een recent FNV-onderzoek onder 46.000 werknemers blijkt dat een groeiend aantal werknemers aan vitaliteit inboet op en tijdens het werk. 60% geeft aan regelmatig onder te grote werkdruk te werken. Het is bekend dat negatieve stress, ofwel het ontbreken van vitaliteit en werkplezier, verlammend werkt op de output, omzet, productie en het resultaat.

Er is dus een rechtstreeks verband tussen vitaliteit (mentale fitheid) en omzet. Tijd om hier de spotlight op te zetten. Hoe kun je als leidinggevende direct invloed uitoefenen op de vitaliteit van je team of afdeling?

Zet het vergrootglas erop: wat gebeurt er nou precies?

Wanneer iets van je wordt verlangd waaraan je niet kunt voldoen, roept dit allerlei stressvolle gedachten op. Die gedachten komen voort uit vaak verborgen aannames, overtuigingen en oordelen over onszelf of over de ander. Deze aannames nemen we klakkeloos aan voor ‘waar’. Voorbeelden van dergelijke gedachten zijn: ‘Ik moet dit gewoon echt zelf kunnen oplossen.’ ‘Als ik maar meer uren maak, dan komt het wel goed.’ ‘Mijn leidinggevende wil niet horen dat dit niet kan en dus sta ik er alleen voor.’ ‘Ze worden boos als ik toegeef dat ik het niet kan.’ ‘Ik ben gewoon niet goed genoeg, zie je wel.’

Deze gedachten kennen we allemaal in meer of mindere mate, ze zijn universeel en ze bestaan onafhankelijk van je rol in de organisatie. Of je nu medewerker, manager, professional of CEO bent, we produceren gemiddeld zo’n 60.000 tot 70.000 gedachten per dag, waarvan 98% dezelfde zijn als gisteren.

We produceren deze gedachten razendsnel en in eerste instantie veroorzaken ze een onprettig gevoel. Ga maar na hoe je je voelt als je één van de gedachten gelooft. Het onprettige gevoel heeft vervolgens direct invloed op je gedrag. Op je stem, taalgebruik of houding en dat leidt vaak weer tot een bepaalde, vaak ongewenste uitkomst. Waar je vervolgens weer nieuwe negatieve gedachten over produceert. Kortom, voordat je het weet, zit je in een neerwaartse spiraal. Daar gaat de vitaliteit van het team! Weg duurzame inzetbaarheid en het ziekteverzuim schiet omhoog!

Drie gouden tips

Het is goed om je te realiseren dat we allemaal de neiging hebben om ons gevoel direct te koppelen aan de gebeurtenis. Het is echter niet de gebeurtenis zelf die maakt dat we aan vitaliteit inboeten, maar de gedachten die we erover produceren en die we geloven. We moeten dus gericht kijken naar de gedachten óver de gebeurtenis. Gedachten van onszelf én van de anderen in het team. Deze gedachten kunnen we onderzoeken. Met de resultaten heb je direct invloed op de vitaliteit van je team en van je organisatie! Hoe? Door de volgende drie gouden tips op te volgen.

  1. Onderzoek bij een gebeurtenis de gedachten, het overtuigingssysteem van jezelf en je teamleden. Maak deze oordelen expliciet en bewust door ernaar te vragen en ze bespreekbaar te maken. Als niet de gebeurtenis zelf, maar de gedachten erover bepalend zijn voor het gevoel en het gedrag, dan is sturen op het zien van een ander perspectief zeer lonend.
  2. Richt je als leidinggevende niet op het oplossen van de situatie, maar in eerste instantie op de vraag aan teamleden: ‘Hoe verhoud jij je tot deze situatie, welke emoties roept hij bij je op?’
  3. Ga niet de strijd aan met de realiteit, dat is zinloos. Neem de situatie zoals die is en stel de teamleden de impactvolle vraag: ‘Wat vraagt deze situatie mij te zijn, welke keuzes heb ik en wat ligt wel en wat niet binnen mijn invloedsfeer?’ Vandaaruit kun je naar de meest passende actie kijken.

Door de drie tips te volgen en antwoord te geven op deze vragen komen teamleden in hun kracht en kunnen ze invloed uitoefenen op wat er verder gaat gebeuren. Door de nieuwe inzichten en de ervaring van de hun invloed zie ze kunnen uitoefenen zullen teamleden zich prettiger voelen en gaat de vitaliteit van het team omhoog.

Wil je vitaliteit concreet en bespreekbaar maken binnen je organisatie en teams? De organisatie- en teamcoaches van CoachNetwerk helpen je graag op weg naar meer vitale teams. Neem contact op! Mail naar contact@coachnetwerk.nl. Bellen kan ook met José Mark: 085 060 3636.