In het voorjaar 2018 zetten we het thema vitaliteit centraal: Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

In dit kader is het volgende artikel geschreven:

Krijgt u vanuit uw organisatie vragen over werkbelasting, werkstress en prioriteitenstress? Dan heeft u behoefte om te weten waar de schoen echt wringt en wat de specifieke vragen zijn! De ervaring van stress en vitaliteit is per persoon heel anders. Ook de oplossing naar een betere energiehuishouding kan per persoon enorm uit elkaar liggen. Iedereen naar dezelfde cursus sturen heeft hier een tegendraads effect.

Vitaliteit en stress zijn met elkaar verbonden als twee kanten van een medaille. Wanneer je last hebt van stress ervaar je weinig vitaliteit en wanneer je overloopt van vitaliteit ervaar je weinig stress. Per persoon zijn er diverse facetten die van invloed zijn op werkbelasting en werkstress:

  • De leeftijdsfase waar je inzit heeft effect op je vitaliteit;
  • Het sociale netwerk en het gezondheidsniveau spelen een belangrijke rol;
  • De persoonlijke motivatie van mensen en het bewustzijn daarvan verschilt per mens;
  • Het gevoel van zingeving is een belangrijke factor in het kunnen omgaan met stress;
  • De waardering die een mens ontvangt staat in verhouding tot de ervaring van vitaliteit.

In de komende weken zullen we de verschillen in stressbeleving en ook de manier waarop u vanuit uw HR-rol kunt sturen op die ervaring onder de loep nemen, te beginnen met de algemene prioriteiten en stressmomenten binnen de verschillende leeftijdsgroepen. Door de weken heen zullen we u op de hoogte houden van de andere indicatoren. Vraag ons ook gerust naar specifieke aandachtsgebieden binnen uw organisatie!

Bekijk ook deze video van Erik Scherder, klik hier.

We hebben alle artikelen over vitaliteit kort en bondig bij elkaar gezet.

Download het gratis e-Book.