In het voorjaar 2018 zetten we het thema vitaliteit centraal: Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

In dit kader is het volgende artikel geschreven:

Omdat de ervaring van vitaliteit en stress zo kunnen verschillen per leeftijdsgroep biedt dit artikel u inzicht in de (algemene) verschillen per leeftijdsgroep en per leeftijdsgroep een voorbeeld hoe u vanuit uw HR-rol daar op kunt sturen.

Wat zijn de grote verschillen per leeftijdsgroep?

Twintigers ervaren stress wanneer ze niet voldoende meedoen in de maatschappij: baan, partner, uiterlijk, vriendenkring. Nu moet het gebeuren voor de rest van het leven. Wanneer dat lekker loopt voelen ze zich vitaal en sterk en maken ze meters. Omdat deze groep aan het begin staat van hun carrière hebben ze behoefte aan korte interactieve begeleiding, het liefst online.

Dertigers voelen vooral stress rondom de enorme keuzes waar ze voor staan: kinderen, baan, eigen huis, afstand van ouders. Ze worden nu echt volwassen en voelen dat ze straks niet meer terug kunnen. Wanneer ze deze keuzes op een evenwichtige manier invullen, zijn het harde werkers die u vooral kunt ondersteunen in de uitbouw van hun professionaliteit via coaching, training en programma’s rondom het maken van gezonde keuzes. Lees hier het artikel over Carlijn: van overbelasting naar keuzes maken en minder zorgen maken.

Veertigers willen echt presteren en worden gestresseerd wanneer ze niet de resultaten halen die ze voor ogen hadden. Beter leren omgaan met eigen vaardigheden kan hier een groot verschil maken op weg naar echte vitaliteit en succes. Dit is een groep waar individuele coaching veel succes heeft. Lees hier het artikel over Arjan: 44-jarige projectleider die iedereen te vriend wil houden en leert om beter grenzen aan te geven.

Vijftigers zijn bezig met het verzamelen van voldoende intrinsieke motivatie om de stap naar de volgende fase in hun leven te maken. Kinderen gaan de deur uit, de professionele kansen moeten worden verzilverd, de gezondheid begint nu een thema te worden. Deze mensen kunnen behoefte hebben om de balans op te maken in een persoonlijk biografisch coachtraject. Lees hier het artikel over Ben: 57-jarige financiële medewerker die opnieuw de regie pakt in zijn leven.

Zestigers en daarboven mogen hun leven invullen zoals ze helemaal zelf willen en voelen stress wanneer de wijsheid der jaren te snel wegglijdt naar ouderdomsklachten. Deze groep groeit op de werkvloer door de latere pensioenleeftijd. Vanuit HR kunt u deze mensen kansen bieden om kennis en expertise over te dragen aan anderen en ze niet langer meer af te rekenen op het maken van productie.

CoachNetwerk heeft een speciaal programma WorkLifeBalance voor Professionals. Klik hier voor de informatie:

We hebben alle artikelen over vitaliteit kort en bondig bij elkaar gezet.

Download het gratis e-Book.