In het voorjaar 2018 zetten we het thema vitaliteit centraal: Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

In dit kader is het volgende artikel geschreven:

De twintiger

“Maar stel dat deze baan niet lukt, wat ga ik dan verder doen?” Mara vindt haar eerste baan helemaal niet leuk, maar ze durft ook niet op zoek te gaan naar iets anders.

Mara is 28, ze heeft een plezierige vriendengroep, ze heeft net haar eerste flat gehuurd, is vorige maand nog een lang weekend naar Lissabon geweest en heeft een leuke studie achter de rug. Dat klinkt allemaal goed, en tegelijkertijd is ze vaak moe en ziet ze steeds meer tegen haar baan op. Ze vindt het eigenlijk helemaal niet leuk daar en het valt haar vies tegen. Ze had zich er iets heel anders van verwacht.

Twintigers swingen door het leven met uitgaan, vrienden, leuke studies en sport. Maar ze ervaren stress wanneer ze niet voldoende meedoen in de maatschappij: wanneer ze tegen hobbels aanlopen bij hun baan, bij het vinden van een partner of het maken van belangrijke beslissingen “voor later”. Nú moet het gebeuren voor de rest van het leven. Wanneer dat lekker loopt voelen ze zich vitaal en sterk en maken ze meters.

Mara is ervan overtuigd dat ook haar baan leuker zou moeten zijn, minstens net zo leuk als de rest van haar leven. Ze durft geen nee te zeggen, want dan is ze niet gezellig en sociaal. Ze zit geregeld lang op kantoor en durft zeker niet eens eerder weg te gaan. Ze heeft nog te weinig levenservaring en zelfkennis om te kunnen inschatten waar ze goed gaat passen. Ze blokkeert!

Bij Mara en haar leeftijdsgroep is korte interactieve begeleiding – het liefst online – heel effectief.

Mara werkt met een loopbaancoach die haar via online tests en Skypesessies binnen de kortste tijd doet inzien waar haar echte kwaliteiten liggen, wat echt bij haar past en dat het juist goed is voor haar carrière om op zoek te gaan naar iets anders. Die nieuwe baan is zo gevonden en na een half jaar krijgt de coach een leuke app van Mara waarin ze vertelt over haar volgende leuke project.

CoachNetwerk heeft een speciaal programma WorkLifeBalance voor Professionals. Klik hier voor de informatie:

We hebben alle artikelen over vitaliteit kort en bondig bij elkaar gezet.

Download het gratis e-Book.