In het voorjaar 2018 zetten we het thema vitaliteit centraal: Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

In dit kader is het volgende artikel geschreven:

De dertiger

Altijd leuk, een kennismakingsgesprek met een nieuwe coachee.

Met veel energie komt ze binnen. Carlijn: eerste helft dertig, manager in reorganiserende organisatie, moeder van drie kinderen (waarvan een van nog geen half jaar oud) en privé een broer met een levensbedreigende ziekte.

De energie waar ze mee binnen komt blijkt uiterlijk vertoon, al snel in het gesprek is dit niet meer zichtbaar en laat ze zien hoe uitgeput ze is. “Hoe blijf ik overeind in dit alles”, is haar grote vraag: “Ik wil graag, ik wil veel, ik heb plezier in veel, maar dit is téveel”.

We besluiten samen een coachtraject in te gaan.

Hoofdthema’s in dit traject zijn bewust keuzes maken en zijn in het moment.

Het bewust keuzes maken komt in de praktijk neer op actief nee zeggen en de aandacht focussen op de zaken die voor Carlijn echt van belang zijn. Een voorbeeld hierbij is het leuke en uitdagende project waarvoor ze twee dagen per week naar Brussel zou moeten. Een opdracht precies passend bij haar kwaliteiten; het zou wel betekenen dat ze een deel van de werkzaamheden ten aanzien van de fusie niet kan coördineren. Hetgeen na verloop van tijd zich als een boemerang tegen haar kan keren.

Carlijn kiest voor de (relatieve) rust en focus.

Het andere thema is zijn in het moment; dat betekent de aandacht bij het nú, dus niet bezig met wat gisteren gebeurd is en morgen gaat gebeuren. Carlijn heeft veel baat bij het regelmatig doen van een bodyscan en ze stelt zichzelf geregeld de vraag: ben ik met mijn aandacht bij dat waar ik mee bezig ben.

Dit laatste is moeilijk voor mensen die vaker de stand hebben van ‘gaan’ dan dat ze kiezen voor de stand van ‘zijn’. Een extern hulpmiddel, zoals een signaal instellen op de telefoon, kan in de beginfase helpen. Door de positieve ervaringen die het oplevert, kan leven in het nu verankeren tot iets wat je als vanzelfsprekend doet.

Carlijn heeft het bij het eind van het coachtraject nog steeds druk en de privé-omstandigheden blijven pittig. Echter doordat zij er nu zelf anders mee omgaat blijft ze dynamisch en vitaal.

En ja, Carlijn komt nog vaak met energie ergens binnen, maar nu klopt het!

CoachNetwerk heeft een speciaal programma WorkLifeBalance voor Professionals. Klik hier voor de informatie:

We hebben alle artikelen over vitaliteit kort en bondig bij elkaar gezet.

Download het gratis e-Book.