Zingeving (3) – Gezonde patronen bouwen voor jezelf

José Mark

Waarom kom ik steeds weer in dezelfde situaties terecht?
Over het bouwen van nieuwe patronen:

Yvonne is adviseur binnen een Ministerie en ze wil graag begeleid worden omdat ze regelmatig conflicten heeft op haar werk. Die komen voort uit haar gedrag, waarin ze te onafhankelijk te werk gaat en geen afstemming zoekt met collega’s. Al snel geeft ze aan dat ze als kind heeft geleden onder een groot gebrek aan emotioneel contact en zorg. Zij heeft zich als gevolg daarvan een stoere, onafhankelijke houding aangemeten: “Ik heb niemand nodig, ik kan wel voor mezelf zorgen.” Deze overdreven onafhankelijkheid wordt nu in toenemende mate disfunctioneel.

Tijdens de coaching onderzoekt Yvonne haar aangeleerde patronen, waardoor zij er directer contact mee krijgt, in plaats van haar gedrag te willen veranderen of te controleren of er via een twijfelachtige vorm van spiritualiteit aan te willen ontsnappen.

Het moment waarop Yvonne er echt contact mee krijgt dringt het geleidelijk tot haar door dat haar stoerheid een manier is geweest om “goed” voor zichzelf te zorgen. Het is haar gelukt een aangeboren capaciteit aan te boren die nodig is geweest om moeilijke omstandigheden te boven te komen.

Haar stoerheid maakt haar ook uiterst kwetsbaar en deze ontdekking geeft haar een richtlijn: ze mag beter voor zichzelf zorgen op haar kwetsbare punten en zichzelf liefdevoller behandelen. Door zichzelf op die manier open te stellen schept ze een basis van innerlijke steun die haar helpt om kracht terug te winnen. Ze durft aan zichzelf en anderen toe te geven dat ze ook zachtere kanten heeft en zoekt de verbinding met mensen om haar heen.

Het “verhaal” waarmee ze haar gedrag eerder rechtvaardigde – “Mensen zijn emotioneel niet beschikbaar en ik zou dus wel gek zijn mijn behoeften te uiten.” – begint te verkleuren. Dit verhaal wordt niet langer een selffulfilling prophecy. De visie van Yvonne op zichzelf, de ander en haar werksituatie verruimt. In haar werk schiet ze veel minder gauw in haar automatische voorkeursgedrag. Ze voelt zich “rijker”, in meerdere opzichten..

Het verhaal van Yvonne is voor veel mensen herkenbaar. Schiet jij in patronen die je niet meer ondersteunen? Bel of mail ons zodat we aan de slag kunnen om deze te doorbreken en nieuwe te bouwen die jou weer volledig ondersteunen!

Toen ik met CoachNetwerk in contact kwam hoopte ik snel wat communicatieve vaardigheden bij te leren. Ik kreeg al snel door dat mijn coachvraag vooral was hoe ik mijzelf meer kon accepteren en hoe ik meer in contact kon staan met mijn gevoelens. Ik heb ongelooflijk veel gehad aan de begeleiding van CoachNetwerk. Ik heb meer vertrouwen in mijzelf en sta meer in contact met mijn gevoel waardoor ik automatisch ook meer indruk maak bij gesprekspartners. Ik zal dit de rest van mijn leven meenemen en ben daar dan ook erg dankbaar voor!

Tax Director PwC

Zingeving

Wanneer Zingeving voor jou een aandachtspunt is, is het handig om te  bepalen welke pijler je als eerste beter wil ondersteunen. Begin daarom eerst met het invullen van de QuickScan om te zien hoe jij “scoort” op elk van deze 4 pijlers. Daarna kun je samen met ons kijken welke coaching je daarbij kunt gebruiken.

Het invullen van de QuickScan is gratis: Kijk op onze Infographic over Zingeving.

Bel of mail ons: contact@coachnetwerk.nl, 085 – 060 36 36.

Waar wil jij aan werken? Vul ons Coachaanvraagformulier in.