Weerspiegelingen

Door Inge Hageman, Margreet van Persie en Marieke Jellema

Wat kan ik voor jullie halen? Met een collega organisatiecoach ben ik ‘op de koffie’ bij een leidinggevende in een groot ziekenhuis. We hopen meer te horen over de ontwikkelpunten en behoeften van haar afdeling. Ze vertelt open over haar stijl van leidinggeven en haar visie. ‘Ik vind het belangrijk dat de verschillende afdelingen actief hun kennis delen met andere onderdelen van ons ziekenhuis. Daar wordt onze dienstverlening beter van, het komt de patiënt-tevredenheid ten goede. Samen kunnen we meer’. Ze geeft workshops binnen het hele ziekenhuis en wil op deze manier het goede voorbeeld geven. Haar medewerkers hebben haar hierin echter nog niet gevolgd.

Zelf kiezen? Of niet?

‘Ik geloof in professionals die zelf kunnen kiezen op welke manier zij zich willen ontwikkelen, ik laat mijn medewerkers hierin vrij. Ik reken op hun verantwoordelijkheidsgevoel dat zij keuzes maken die goed zijn voor ons ziekenhuis’. Terwijl we dieper inzoomen, vertelt ze over haar (kern)waarden en schetst ze tegelijk een beeld van de cultuur binnen haar afdeling. Ze geeft leiding aan een groep hardwerkende professionals met veel autonomie in een prettige, veilige werkomgeving. Tot haar frustratie kiezen ze er niet altijd voor om naar buiten te treden met hun kennis, maar blijven ze ‘binnen’ de veilige, eigen werkomgeving.

Weerspiegeling

Wanneer we haar vragen welke patronen ze herkent, valt het stil. We laten dat even zo. Dan herhaalt een van ons wat zij heeft gezegd. ‘Enerzijds geef je je medewerkers autonomie en reken je op hun eigen verantwoordelijkheidsgevoel en anderzijds wil je dat zij jouw voorbeeld volgen’. Haar reactie: ‘Ah, door mijn team veel autonomie te geven, geef ik ze alle ruimte om te doen wat zij zelf willen en stel ik geen helder kader voor wat ik als leidinggevende van ze verlang’. Vaak weerspiegelt het gedrag van anderen ons eigen gedrag.

Bewustwording

In organisaties is dit soort (spiegel-)processen aan de orde van de dag. Onbewust en onbedoeld kunnen ze allerlei veranderingen in de weg zitten. Door onder begeleiding van een organisatiecoach op zoek te gaan naar deze processen en hierover met elkaar in gesprek te gaan, ontstaat bewustwording. Dat brengt mensen in verbinding met zichzelf en met elkaar, zodat ze samen kunnen leren, ontwikkelen en veranderen.

Wilt u meer informatie? Mail naar contact@coachnetwerk.nl. Bellen kan ook met José Mark: 085 060 3636.