In het voorjaar 2018 zetten we het thema vitaliteit centraal: Hoe stimuleer je Vitaliteit als tegenpool van burn-out?

In dit kader is het volgende artikel geschreven:

“Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg!”

Een paar jaar geleden hebben we 1 maart in Nederland uitgeroepen tot Nationale Complimentendag (kijk hier). Eens per jaar besteden we een hele dag als natie aandacht aan het elkaar complimenteren! De rest van het jaar gaan we weer over tot de orde van de dag: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Terwijl we allemaal weten dat waardering, erkenning en bevestiging belangrijke menselijke behoeften zijn. Nederlanders hebben een ambivalente verhouding tot complimenten, zowel met het geven als met het ontvangen ervan. Wel hebben we ze keihard nodig, want bij gebrek aan uitgesproken waardering gaan we allemaal klagen dat we het niet krijgen. Medewerkers die zich niet gewaardeerd voelen zijn minder geneigd om een extra klus te klaren en er een tandje bij te zetten. Ook is het een aangetoonde bron van stress en demotivatie wanneer waardering uitblijft.

Tegelijkertijd willen we niet worden gepaaid en weten we waardering en manipulatie feilloos van elkaar te scheiden. Waardering moet echt en authentiek zijn. Ga er als HR maar aan staan!

Wat doet u om een cultuur van waardering en erkenning te faciliteren? Hoe staat dit thema op uw agenda en hoe bespreekt u het met collega’s en belanghebbenden? Is het jaarlijkse beoordelingsgesprek voldoende of is er meer nodig om het geven en ontvangen van gemeende complimenten tot een dagelijkse realiteit te maken?

Lees ons artikel over waardering en het effect ervan: Wat heb jij dit goed gedaan.

We hebben alle artikelen over vitaliteit kort en bondig bij elkaar gezet.

Download het gratis e-Book.