Een kostenpost van een miljard euro: Beoordelingsgesprekken tegen het licht gehouden

Onderzoeker Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit heeft het resultaat gepubliceerd van zeven jaar onderzoek onder honderden (personeel) managers en medewerkers. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Belangrijkste conclusie: Beoordelingsgesprekken kosten bedrijven in Nederland een miljard euro per jaar en leveren niet anders op dan frustratie.

De jaarlijkse evaluatie van werknemers door managers zijn demotiverend en hebben geen positief effect op de prestatie.

Wawoe heeft ook onderzocht wat een goed alternatief zou zijn: Wat volgens hem veel beter werkt is een systeem van doorlopende coaching. Teams die op topniveau presteren werken hiermee. Waarbij de mensen uit deze teams niet beoordeeld worden via een uitgebreide beoordelingsschaal maar met ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’. Hij legt hierbij de link met het rijbewijs.

Hij plaatst hier als voorwaarde dat managers uit de hiërarchische attitude stappen en kunnen beschikken over coachende vaardigheden.

CoachNetwerk verbindt zich niet aan de uitkomst van het onderzoek, maar kan uw organisatie wel bijstaan in het ontwikkelen van coachende vaardigheden voor leidinggevenden. Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met José Mark: jose.mark@coachnetwerk.nl, 085 060 3636.